O NAMA

KO SU SUPER BAKE?

Ono što Super Bake čini drugačijim od drugih poslastičarnica jeste što naše kolače spremaju prave pravcate bake!

Grupa penzionerki i baka okupljena je oko ideje da s ljubavlju deli sa zajednicom prelepe poslastice i tako pruži priliku svima onima koji vole bakine kolače da ih konzumiraju i da se druže sa Super Bakama. Tim Super Baka je tu za sve one kojima nedostaje nostalgični ukus iz prošlosti, kada nije bilo veštačkih ukusa, aroma, boja, mirisa, pojačivača ukusa… kada su se namirnice za kolače zvale jednostavnim imenima (puter, orasi, čokolada i sl.), a ne oznakama koje više podsećaju na hemijske formule nego na trpezu.

Super Bake oživljavaju upravo to iskustvo – odlaska u dom kod voljene bake gde ona za vas, sa puno ljubavi, sprema i poslužuje vas najslasnijim i najmirisnijim poslasticama.

Klikom ovde upoznajte naš fenomenalni tim Super Baka.

ZAŠTO SUPER BAKE?

Super Bake su radionica za izradu pravih domaćih kolača, torti i drugih poslastica koje pripremaju penzionerke, odnosno bake. Bake za pripremu koriste autentične, isprobane recepte stare po nekoliko decenija, a ponekad i po nekoliko generacija.

Cilj Super Baka je da od radionice i udruženja građana preraste u poslastičarnicu u centru Beograda.

SUPER BAKE –
BAKE SA VELIKO B

Naziv Super Bake ima dvostruko značenje. Osim onog očiglednog na našem jeziku, “bake” na engleskom znači peći, ispeći, mesiti. Odlučili smo da naš naziv bude Super Bake (sa veliko “B”) kako bismo dali poseban i dodatni omaž bakama koje su naše istinske SUPER zvezde. Ali ne samo bakama koje su deo tima Super Bake nego svim fenomenalnim bakama ovog sveta!

ZAJEDNICA, UZAJAMNA BRIGA, SOLIDARNOST, LJUBAV…

Ono što Super Bake dodatno čini posebnim jeste okolnost da ovaj projekat predstavlja projekat zajednice za zajednicu! Šta to zapravo znači? To znači da kroz ovaj poduhvat penzionerke spremaju kolače koje nude zajednici i na taj način im pružaju priliku da imaju pristup pravim domaćim (neindustrijskim) kolačima. S druge strane, sladokusci konzumirajući domaće kolače podržavaju Super Bake. Na ovaj način, pozitivan efekat i zadovoljstvo su dvosmerni.

Cilj Super Baka nije profit nego samoodrživost.

ŠTA SU SOLIDARNA EKONOMIJA I SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO?

Solidarna ekonomija je alternativa uobičajenim ekonomskim praksama gde su etičke vrednosti u centru. Bazirana je na nastojanju da unapredi kvalitet života zajednice kroz lokalne preduzetničke i neprofitne inicijative. Socijalno preduzetništvo je inovativan način da ljudi reše različite ekonomske, obrazovne, zdravstvene, ekološke i socijalne probleme u svojoj zajednici kroz svoj rad – udruživanjem i korišćenjem održivih poslovnih modela. Socijalno preduzeće je preduzeće koje posluje sa idejom da kroz zaradu koju ostvari putem prodaje proizvoda ili usluga ispuni jasnu socijalnu misiju.

SOCIJALNA MISIJA SUPER BAKA

Naša socijalna misija je da penzionerke, odnosno bake kroz povremeni angažman u Super Bakama ostvare dodatna sredstva kao dopunu na skromne penzije.

Takođe, ono što je jednako bitno jeste društveni aspekt projekta – prilika za penzionerke da kroz angažman u Super Bakama upotpune svoj društveni život. Kroz tu aktivnost, osim što provode svoje vreme radeći nešto u čemu nalaze zadovoljstvo, one kroz priznanje zajednice (zadovoljnih potrošača) ponovo oživljavaju svoje samopouzdanje. Reintegracija u radno okruženje za njih znači ponovno pripadanje radnom kolektivu, strukturi i zajednici u kom neprestano uživaju priznanje, komplimente i pažnju za svoj rad a pritom im je i budžet potpomognut.

Kroz projekat Super Bake postiže se životno blagostanje grupe penzionerki gde one imaju osećaj pripadnosti, nezavisne su, fizički aktivne, emocionalno i mentalno su osnažene, a pri tom je i budžet je potpomognut!

MEĐUGENERACIJSKI MOST

Većina mladih ljudi, ako im njihove bake i deke nisu živi, uglavnom nemaju kontakt sa seniorima. Mi to želimo da promenimo! Zato u Super Bakama kolače spremaju bake, a mladi pomažu i vode računa da ceo projekat funkcioniše i da se razvija. Tako bake spojene sa mladima pokazuju da je solidarno moguće postići mnogo toga kada se udružimo, i da nas razlike (u našem slučaju samo starosne) ne razdvajaju nego spajaju i čine da budemo jači, bolji i da zajedno stvaramo lepše okruženje za sve nas.

INKLUZIVNO STARENJE & EJDŽIZAM

Živimo u dobu opšteg i sveprisutnog ejdžizma koji počinje mnogo pre odlaska u penziju. Super Bake nude pozitivan primer i drugačiju praksu kada je reč o starenju. Za nas starenje ne predstavlja nikakav kraj, nego nastavak i novi početak. Zagovaramo aktivno tzv. “treće doba” i verujemo da je starost privilegija koja nije data svima (jer, nažalost, ne dožive svi da ostare). Zato se u Super Bakama slavi život u svim njegovim fazama, a starost smatra dobom zrelosti, iskustva i smirenosti, ali i dobom kada se rade isključivo one stvari koje smatramo bitnim, u koje verujemo, koje nas ispunjavaju i čine srećnim.